Powered By Blogger

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ενα επικό ξεκίνημα..Το τρίτο τραύμα στον Ανθρώπινο ναρκισσισμο!!!

<<Το 1900,όταν ο εικοστός αιώνας μόλις έχει αρχίσει,κανένας βέβαια δεν είναι ακόμα σε θέση να προβλέψει τι θα φέρει στην ανθρωπότητα..Ωστόσο ήδη την χρονιά εκείνη,διαγράφεται το θέμα που με διάφορες παραλλαγές θα επικρατήσει στις επόμενες δεκαετίες,το αιώνιο διπλό θέμα του Ερωτα και του Θάνατου,μέσα απο δύο συμβολικά γεγονότα.Το πρώτο από τα δύο είναι ο θάνατος του Νίτσε,που έσβησε στην Βαιμάρη στις 25 Αυγούστου 1900,ύστερα απο μία μαρτυρική νύχτα δέκα χρόνων,την αγωνία της ψυχικής λεγόμενης αρρώστειας.

Το δεύτερο στοιχείο,το ερωτικό,έρχεται σαν απάντηση απο την Βιέννη.Μια φωνή διαμαρτυρίας υψώνεται γι αυτή την μοίρα του Εσταυρωμένου (ανθρώπου).

Ο ψυχικός πόνος του ανθρώπου,λέει αυτή η φωνή,δεν είναι νόμος αναπότρεπτος.Ενα μέρος μπορούμε κάλλιστα να το αποφύγουμε,φτάνει να αναγνωρίσουμε στον Ερωτα,την θέση που του ανήκει δικαιωματικά.

Τέτοιο μήνυμα ελπίδας φέρνει στον κόσμο η γέννηση της ψυχανάλυσης,που συμπίπτει με αυτή του 20ου αιώνα.

Η σχετική ληξιαρχική πράξη γέννησης έχει καταχωρηθεί σε ένα βιβλίο,(ο συγγραφέας του το έχει ολοκληρώσει ήδη απο τα μέσα του 1899,αλλά για συμβολικούς λόγους περιμένει το 1900):Σίγκμουντ Φρόυντ <<Η ερμηνεία των ονείρων>> πρώτη έκδοση 1900.

...Οπωσδήποτε ένα είναι βέβαιο.Μετά την ανακάλυψη του ασυνείδητου και την διχοτόμηση που έφερε στην ιστορία της σκέψης,κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να τεθεί πιά όπως πριν,είτε θεραπευτικό,είτε φιλοσοφικό είναι,είτε την θρησκεία,είτε την πολιτική,κ.λ.π,αφορά.

Την τομή που σήμαινε η συμβολή του,ο ιδιος ο Φρόυντ την είχε τόσο καθαρά αντιληφθεί,ώστε την χαρακτηρίζει σαν <<τρίτο τραύμα στον ανθρώπινο ναρκισσισμό>>.

Το πρώτο το κοσμολογικό,προέρχεται απο την ανακάλυψη του Κοπέρνικου,στον 16ο αιώνα,πως το Κέντρο ειναι ο ήλιος και όχι η γή,όπως το είχε φαντασθεί η ανθρώπινη έπαρση.

Ακολουθεί ύστερα στον 19ο Αιωνα,δεύτερο πλήγμα,βιολογικό.Με τον Ντάρβιν μαθαίνουμε πως ο άνθρωπος κατάγεται απο τον πίθηκο,είναι δηλαδή ένα ζώο σαν τα άλλα,ένα στάδιο στην εξέλιξη των ειδών,και όχι δημιούργημα του Θεού πλασμένο κατ εικόνα και ομοίωση.

Και να τώρα,στον 20ο αιώνα,το τρίτο ψυχολογικό τραύμα του ναρκισσισμού μας,το σοβαρότερο από όλα.

Πρέπει στο εξής να αναγνωρίσουμε πως δεν είμαστε απόλυτα κύριοι του ψυχικού μας κόσμου,πως ένα σημαντικό μέρος απ ότι μας συμβαίνει δεν το ελέγχουμε γιατί διαφεύγει απο το συνειδητό μας εγώ.....>>


Απόσπασμα απο τον Πρόλογο του Βιβλίου της Μιμίκας Κράνακη,<<ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΦΡΟΥΝΤ>> ΕΚΔΟΣΗ 1986.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΆΤΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΦΡΟΥΝΤ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ.381 σελίδες.
The interpretation of dreams

Διαβάστε πάρα-κάτω:
Το όνειρο του Μ.Αλεξάνδρου 2300 χρόνια πριν τον Φρόυντ,ο Αριστοτέλης........


Το όνειρο της 22χρονης Γαλλίδας,που πήγε στον Φρόυντ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου