Powered By Blogger

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

H ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1980,ΕΩΣ ΤΟ 2009

H ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ 1980.Οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που οδήγησαν την Ελλάδα στην σημερινή κατάσταση.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ  ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.Ειναι απο την Οικονομικη και πολιτικη Εφημεριδα Αξια Του Σαββατου της 4 Ιουνιου 2011.

ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ 1981 680 ΔΙΣ ΔΡΑΧΜΕΣ ΚΑΙ ΤΟ 1990 ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ 11 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΡΑΧΜΕΣ.



Ανελαβε πρωθυπουργος το 1996.Ισως ηταν ο μονος που διαχειριστηκε το δημοσιο χρεος με στοιχεια αποτελεσματικοτητας.Κατα την διαρκεια της Θητειας (1996-2004),ητοι σε μια οκταετια,η Ελλαδα δανειστηκε απο τους διεθνεις δανειστες,(1996-2001, 29 δισ Ευρω και 2001-2004-με Ολυμπιακους Αγωνες ,43 δισ Ευρω).Ητοι,συνολο 72 δισεκατομμυρια ευρω.  
Εδώ έγινε η πλήρης καταστροφή,η Χώρα από το 2004 έως και το 2009,δανείστηκε 180 δισεκατομμύρια ευρώ!! Ο  πρόεδρος της Ν.Δ ,ΘΕΛΕΙ ΝΑ κυβερνήσει την Χώρα,με τον πυρήνα αυτών που κυβερνούσαν με τον Κ.Καραμανλή.


ΤΟ θεμα ειναι οτι η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου με την χαρακτηριστική αναποτελεσματικότητα δύο ετών,μεσα απο αντιφατικες υπουργικες επιλογες,και ενα βαθυ κομμα εναντιον της,καθως και την πληρη αδρανεια της, πετυχε το παγκόσμια ακατόρθωτο.
Να ξεχαστεί γρήγορα η κυβερνηση Καραμανλή που ήταν η πιό καταστροφική κυβέρνηση απο την μεταπολεμική περίοδο!

Δυο ηταν οι περιοδοι οπου το Δημοσιο χρεος φουσκωσε.
Η περίοδος  1981-1989 ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,και η περιοδος 2004-2009,ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.
Αυτή έιναι η ωμή πικρή αλήθεια ακομμάτιστη,που προκύπτει απο την λογική των αριθμών.Μπροστα στον διαχρονικο παραλογισμο και του πολιτικου συστηματος και του σημερινου πελατειακου συστηματος των αγανακτισμενων.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

ΑΞΙΑ τού Σαββατου της 4ης Ιουνιου 2011.Σελιδα 2/22 Επικαιροτητα:
<<Aς δουμε πως φθασαμε στο σημερινο αδιεξοδο.Γιατι πολλες φορες η προσφατη ιστορια διδασκει πικρα.Πολλα απο τα στοιχεια τα δανειστηκαμε απο την ιστοσελιδα Greek Rider,σε μια εξαιρετικα διεισδυτικη αναλυση.
Λοιπον την δεκαετια του 1980,μονολοτι ο πολυς κοσμος δεν το καταλαβε,η χωρα βυθιζεται σε ενα οικονομικο τελμα,και ερχεται μπροστα σε τεραστια αδιεξοδα.Ο Ανδρεας Παπανδρεου,κερδιζει τις εκλογες φερνοντας στην επιφανεια τις οικονομικες ανισοτητες.Ιδρυονται αμετρητοι δημοσιοι οργανισμοι,οι οποιοι δεν λειτουργουν με βαση τα εσοδα-εξοδα,αλλα οταν <<μπαινουν μεσα>>,βαφτιζονται <<προβληματικοι οργανισμοι>>,και συνεχιζουν κανονικα την λειτουργια τους!!!
Τιμαριθμοποιειται η μισθολογικη κλιμακα,γινονται μεγαλες δημοσιες καταναλωτικες δαπανες,υπο την μορφη μαζικων προσληψεων στο δημοσιο,δημιουργια νεων θεσεων εργασιας στον δημοσιο τομεα,κοινωνικων παροχων συνταξεων κ.λ.π.
Οι μεγαλες οικονομικες κρισεις τελειωνουν το 1982,αλλα στην Ελλαδα μολις τοτε ο πληθωρισμος αρχιζει να ανεβαινει ανεξελεγκτα,φτανοντας τα επιπεδα του 20%+,το δημοσιο χρεος εκτοξευεται μεχρι το 1989-1990 στο 100% του ΑΕΠ,ενω οι κρατικες δαπανες δεν εχουν κανενα αναπτυξιακο οραμα,και τα ελλειμματα φτανουν το 20%.
Λιγο μετα τις εκλογες του 1985,ο τοτε Διοικητης της Εθνικης Τραπεζας,κ.Χαλκιας,ειχε τηλεφωνησει στον Ανδρεα Παπανδρεου,για να του ανακοινωσει οτι η Ελλαδα θα χρεοκοπησει.
Εκεινη την στιγμη η Ελλαδα ειχε πληθωρισμο 25% και εκρηκτικο προβλημα με τα επιτοκια και τα ελλειμματα.Ετσι μετα τις εκλογες του 1985,ο Παπανδρεου τοποθετει υπευθυνο τον Σημιτη,υπευθυνο της σταθεροποιησης.Ο Σημιτης σε πολυ μικρο χρονικο διαστημα πετυχαινει πολυ εντυπωσιακα οικονομικα αποτελεσματα,αλλα συντομα αντικαθισταται απο τον Τσοβολα,και η χωρα οδηγειται παλι σε προβληματα.
Απο τα 680 δισ δραχμες χρεους το 1980,φτασαμε το 1990 στα περιπου 11 τρισεκατομμυρια δραχμες!!!!
Για να το καταλαβουμε αυτο,το νουμερο εννοιολογικα ,θα λεγαμε οτι τα 11 τρισεκατομμυρια δραχμες που χρωστουσαμε το 1990,ειναι σαν να λεμε σημερα 32 δισ ευρω,(το χρεος σημερα ειναι 350 δισ ευρω-για να καταλαβουμε τα μεγεθη).
Δηλαδη εαν αφαιρεσουμε πληθωρισμο,αναπτυξη,ΑΕΠ κ.λ.π,το χρεος απο το 1990 μεχρι σημερα, ΥΠΕΡΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ,σε απολυτους αριθμους.
Αυτο ενδεικτικα καθως το χρεος πρεπει παντα να μετριεται σε σχεση με το ΑΕΠ,(ετσι το μετραει και η συνθηκη του Μααστριχ).
Οποτε απο το 1980 εως και σημερα το χρεος αυξηθηκε κατα 200 φορες φτανοντας σημερα τα 350 δισ ευρω,και μενει να δουμε ποσο αυξηθηκαν αθροιστικα τα αλλα στοιχεια που το επηρεαζουν.
Επισης την δεκαετια του 1980 η παραγωκικοτητα της εργασιας κατερρευσε,οι επιχειρησεις αντιμετωπισαν ενα ασταθες οικονομικο περιβαλλον,ενω ειχαν επιπλεον να αντιμετωπισουν πανισχυρα συνδικατα,αντιπαραγωγικη εργασιακη κουλτουρα,μεγαλες αυξησεις μισθων και περιορισμους στις αυξησεις των τιμων των προιοντων τους.

ΑΠΟΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
Η δεκαετια του 1980 αποδιαρθρωσε ολη την εγχωρια παραγωγη,η οποια πλεον στηριξε την επιβιωση της στο ρουσφετι,την διαπλοκη και τις ελαχιστες,η, μηδενικες επενδυσεις.
Η δεκαετια του 1980 αποτελεσε πρακτικα μια επιχειρηματικη κολαση.Απο εκει μας εμεινε και το παρατσουκλι,<<η τελευταια σοβιετικου τυπου οικονομια>>.
Παρολο που καποιες χρονιες το ΑΕΠ μειωθηκε και η ανεργια αυξηθηκε απο το 2,4% το 1980 στο 6,4% το 1990,η δεκαετια του 1980 μειωσε τις εισοδηματικες διαφορες.
Το δε εξωτερικο χρεος ως ποσοστο του ΑΕΠ,μειωθηκε παρολο που το δημοσιο χρεος εκτοξευτηκε.
Το κυριο στοιχειο της περιοδου αυτης,στοιχειο που δεν μπορεσαμε να διαχειριστουμε,ειναι τα χαμηλα επιτοκια.Με την εισοδο της Ελλαδας στην ΟΝΕ,τα επιτοκια που δανειζονται οι πολιτες και το κρατος,πεφτουν δραματικα.
Ηδη απο το 1997,ο πολυς κοσμος αρχισε να αυξανει τον δανεισμο του απο τις Τραπεζες.Απο το 2001 και μετα,ο Σημιτης θεωρησε οτι πετυχε τον στοχο του,και θελησε να κανει καποιες κοινωνικες παροχες,παραλληλα αναλαβαμε την Ολυμπιαδα του 2004,μαζι με μεγαλες οικονομικες υποχρεωσεις.Ετσι συντομα το κρατος αρχισε να δανειζεται,(ηδη απο τα τελευταια δυο χρονια της εποχης Σημιτη) μεγαλα ποσα κυριως απο το εξωτερικο.Ποσα που προστιθενται σε ενα μεγαλο δημοσιο χρεος.
Σε αυτο το περιβαλλον ανελαβε την διακυβερνηση της χωρας το 2004 ο Καραμανλης.
Η αληθεια ειναι οτι επειδη η χωρα μπηκε στην ΟΝΕ,και ο Σημιτης πετυχε καποια εντυπωσιακα οικονομικα αποτελεσματα,δεν σημαινει οτι λυσαμε και ολα μας τα προβληματα.Ετσι τωρα φαινονταν ολα τα διαρθρωτικα προβληματα και οι ανισορροπιες που ειχε η χωρα σε σχεση με τον διεθνη ανταγωνισμο.
Παρα τις μεγαλες ιδιωτικοποιησεις ,ο στενος δημοσιος τομεας συνεχιζε και λειτουργουσε αναποτελεσματικα,ενω η διαφθορα ηταν ο τροπος που γινονταν οι business στην Ελλαδα.Ο Σημιτης εκανε οτι καλυτερο μπορουσε στο πλαισιο που ειχε μπροστα του.Ασφαλως δεν θα μπορουσε να φτιαξει μεσα σε οκτω χρονια,
ανισορροπιες 40 ετων.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.
Ξαφνικα ομως μετα απο τους Ολυμπιακους Αγωνες και μετα απο 2-3 χρονια,επεκτατικης και <<κοινωνικης>> οικονομικης πολιτικης,(2001-2004),αρχισαν να φαινονται τα διαρθρωτικα προβληματα.Η ανταγωνιστικοτητα της εργασιας αρχισε να πεφτει,η αναπτυξη αρχισε να μειωνεται,τα ελλειμματα να αυξανονται και το δημοσιο χρεος να διογκωνεται.Και οσο αυτος ο φαυλος κυκλος συνεχιζοταν,τοσο το δημοσιο δανειζοταν για να χορηγει <<κοινωνικες>> παροχες με σκοπο να αναπληρωσει την αγοραστικη δυναμη που χανοταν λογω της ελλειψης ανταγωνιστικοτητας.Συνεπως,αργα και σταθερα η ελλειψη ανταγωνιστικοτητας,το αυξημενο δημοσιο χρεος ,η μειωμενη παραγωγικοτητα σε σχεση με τον διεθνη ανταγωνισμο,τα μεγαλα ελλειμματα λογω <<κοινωνικων>> παροχων και Ολυμπιακων αγωνων,η νεα οικονομικη κριση που αρχισε να φαινεται απο το 2007 συν η γενικη αδρανεια της Ν.Δ και της κυβερνησης Καραμανλη,εφεραν την οικονομια στο γκρεμο.

Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ
Ο Δανεισμος της Ελλαδας ακολουθησε την εξης πορεια τα τελευταια χρονια.
1996-2001 = 29 δισ Ευρω
2001-2004= 43 δισ Ευρω

2004-2009= 186 δισ Ευρω.  

Αυτα ειναι τα στοιχεια που δημοσιευτηκαν στην εφημεριδα το <<ΒΗΜΑ>>.Και ειναι τα επισημα στοιχεια που δειχνουν την καταντια του τοπου,και την ανευθυνη σταση των κυβερνησεων,ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (1981-1989),και ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (2004-2009),που εδωσε την χαριστικη βολη στην χειμαζομενη Ελληνικη οικονομια.
Το δυστυχημα ειναι οτι η κυβερνηση του Γιωργου Παπανδρεου και του Γιωργου Παπακωνσταντινου,που κληθηκε στην δυσκολοτερη στιγμη να διαχειρισθει την κριση,απεδειχθη και αυτη πολυ κατωτερη των περιστασεων,εχασε την μπαλα και οδηγει την χωρα με μαθηματικη ακριβεια στην καταστροφη.
Καί την πορεία αυτή αν δεν υπάρξει σύντομα ανάκαμψη στην διεθνή οικονομία,πολύ φοβόμαστε ότι σήμερα στην Ελλάδα,δεν υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες που θα μπορούσαν να την αποτρέψουν>>
Τέλος αρθρου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΚΕΙΜΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ.


ARAHOVA-KAIMAKTSALAN-PERTOULI-VASSILITSA

ΕΛΛΑΔΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

1 σχόλιο:

  1. ΖΗΤΩ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ! ΖΗΤΩ!!
    Μόνον που το 2004 η Ελλάς είχε το υψηλότερο στον κόσμο εξωτερικό χρέος (σε ποσοστό του ΑΕΠ), έχοντας ο Σημίτης δημιουργήσει όλες τις υποχρεώσεις-προϋποθέσεις για την επόμενη εκτίναξη. Δεν είναι έτσι; Άλλωστε και αυτός νύχτα έφυγε, διότι έπρεπε επειγόντως να δανειστεί. Δεν είναι έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή